Проект «Антенна» - новости без фейков о войне России против Украины 2022-2024
Друзья, правда — это тоже оружие!
Мы работаем для того, чтобы вы знали всю достоверную информацию о войне России против Украины.
В условиях войны и массовой дезинформации важно знать, что на самом деле происходит в Украине и мире.
Мы работаем 24/7, чтобы вы могли знать правду о самых важных событиях.
Распространяйте новости по сетям.
Приглашайте друзей и знакомых в Вайбер-канал ⚡️ "Молния"



692-й день війни

Новини за 16.01.2024 (692-й день війни).

***

Генеральний штаб ЗСУ опублікував дані втрат військ росії станом на 16 січня.

Загалом ліквідовано близько 372 090 росіян.




Зведення Генштабу станом на 06:00 16 січня:

Протягом минулої доби відбулося 94 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 1 ракетний та 68 авіаційних ударів, здійснив 78 обстрілів з РСЗВ по позиціях наших військ та населених пунктах.

Авіація Сил оборони завдала ударів по 22 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також по 1 зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 3 райони зосередження особового складу, 8 артилерійських засобів, 1 засіб ППО та 2 радіолокаційні станції противника.

~

Головне за ніч:

У Міноборони рф заявили, що російські сили ППО нібито знищили 5 і перехопили 3 безпілотники над воронежем, ще 4 дрони були перехоплені над бєлгородською областю.

Іран завдав ударів по базі США в Іраку. Удар прийшовся на авіабазу Харір та аеропорт Ербіль.

На кордоні Ізраїлю та Єгипту ЦАХАЛ вступив у перестрілку з наркоконтрабандистами.

Дональд Трамп перемагає в боротьбі за республіканську номінацію на партійних зборах в Айові з 52% голосів за підсумками підрахунку 41 тисячі бюлетенів.

~

У російському воронежі пролунала серія вибухів, повідомляють в соцмережах.

Після вибухів загорілась багатоповерхівка.

UPD: Режим надзвичайної ситуації запроваджено у воронежі після нібито атаки українських БпЛА, заявив голова міського округу воронежа вадим кстенін.



~

Троє людей дістали поранення через авіаудар по Нью-Йорку, — Офіс Генерального прокурора.

Внаслідок влучання засобу ураження отримала осколкові поранення 62-річна жінка, яка на момент атаки перебувала на вулиці. Також тілесні ушкодження дістали чоловіки 66 та 68 років.

~

Спікер парламенту Латвії Дайга Мієріня приїхала в Київ.

Пр це повідомили на офіційній сторінці Верховної Ради у Facebook.

"Цей візит ще більше зміцнить дружній альянс між нашим країнами і парламентами", - зазначено в повідомленні ВРУ.

~

Володимир Зеленський розпочав роботу в Давосі із зустрічі з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

Обговорили ситуацію на полі бою, оборонні потреби України, подальше посилення української системи ППО, підготовка наступного саміту НАТО у Вашингтоні, роботу з партнерами над двосторонніми безпековими угодами в межах декларації G7, які діятимуть до вступу України в НАТО.



~

Уряд Румунії досяг угоди з фермерами, які блокували кордон з Україною, — Euractiv.

Міністр сільського господарства Флорін Барбу повідомив, що угода охоплює 13 вимог фермерів, але обговорення триватимуть і надалі, щоб знайти компроміс щодо інших вимог.

Уряд зобов'язався повністю субсидувати всі сільськогосподарські акцизи до 2026 року та негайно ввести в дію положення щодо субсидованих процентних кредитів.

~

Прикордонники знешкодили 2 БпЛА зі скидами, — ДПСУ.

FPV-дрон вибухнув у повітрі після влучання зі стрілецької зброї. GJI Mavic 3 бійці приземлили за допомогою антидронової рушниці. БпЛА стане донором для модифікацій та ремонту наших «пташок».



~

Міністр оборони Болгарії Тодор Тагарев заявив, що основна частина зброї, що виробляється в його країні, надходить в Україну.

Він розповів, що болгарський ВПК планує проводжувати виробництво боєприпасів радянських стандартів, а також планує запустити додаткові виробничі потужності для виробництва боєприпасів стандартів НАТО – 155 мм та 105 мм.

~

Польські далекобійники досягли угоди про «певні умови» з урядом і призупинять свій протест на кордоні з Україною 17 січня о 13:00 за київським часом, — Reuters.

«Це не кінець, але протест буде припинено. Ми домовилися про певні умови: ми дамо уряду час попрацювати, оскільки це новий уряд», - сказав Томаш Борковський із Комітету із захисту перевізників і транспортних роботодавців.

~

Володимир Зеленський узяв участь у зустрічі «Керівники великого бізнесу – Україні» на полях щорічного засідання Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

«Розповів про економічне зростання України, яке у 2023 році перевищило 5%, та про оптимістичні прогнози щодо зростання ВВП на 2024 рік. Запросив інвестувати в Україну та брати участь у її відновленні», - зазначив президент.

~

Європейська служба зовнішніх зв'язків (EEAS) хоче провести аудит постачання зброї країнами ЄС до України.

Про це пише Financial Times із посиланням на трьох європейських дипломатів.

Аудит проводиться після вимоги канцлера Німеччини Олафа Шольца порівняти військові постачання країн ЄС до України. Шольц назвав надто маленькими ті обсяги постачання зброї Україні, які більшість країн-членів запланували на 2024 рік, і закликав збільшити допомогу та визначитися з цими планами до саміту ЄС.



~

Уряд додатково виділить військовим 792 млн грн, заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду.

Ці кошти будуть витрачені "на дуже термінові потреби" Сил оборони України — на закупівлю боєприпасів, тепловізорів, дронів.

~

«Українська команда» передала тисячу наборів для обігріву 72 бригаді ім. Чорних Запорожців — загалом такими наборами забезпечать 50 тисяч воїнів

Бійці легендарної 72 ОМБр ім. Чорних Запорожців боронили Київ, тривалий час стримували ворога під Бахмутом та Вугледаром. І зараз б’ються з окупантами на одному з найгарячіших напрямків.

Загалом разом з вами ми забезпечуємо обігрівчими наборами 50 тисяч наших воїнів. Тепер нашим точно буде тепло, а ворогам пекло, — повідомляє волонтерський штаб «Українська команда».

~

Рада прийняла в цілому законопроєкт щодо цифровізації армії, повідомив нардеп Ярослав Железняк.

За віддали свої голоси 249 нардепів.

~

Володимир Зеленський зустрівся із держсекретарем США Ентоні Блінкеном.

"Обговорили подальшу оборонну співпрацю між Україною та Сполученими Штатами. Протиповітряна оборона та далекобійні спроможності є особливо важливими для нашої держави", — написав президент.



~

Уряд вніс зміни щодо порядку бронювання військовозобов’язаних працівників підприємств ОПК.

Зокрема, військовозобов’язані працівники підприємств установ та організацій у сфері оборонно-промислового комплексу бронюються:

▪незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності;
▪без обмежень щодо кількості військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню.

~

Володимир Зеленський зустрівся з президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн.

Вони обговорили ключові пріоритети відносин між Україною та ЄС на найближчу перспективу, а також домовилися про початок скринінгу українського законодавства.



~

Можливі напрямки агресії рф поза Україною стають очевиднішими, заявив Володимир Зеленський.

За словами президента України, відповідь путіна на заклики до миру — це постачання все нових і нових озброєнь із Північної Кореї та Ірану.

"Режими, подібні до його, існують, поки ведуть війни. І ми — ми всі у вільному світі — існуємо доти, доки можемо захистити себе. Якщо хтось думає, що йдеться лише про Україну, то глибоко помиляється. Дедалі очевиднішими стають можливі напрямки і навіть часові рамки нової російської агресії за межі України", — заявив президент.

~

На форумі в Давосі Ізраїль уперше брав участь в обговоренні української формули миру, запропонованої президентом Володимиром Зеленським.

Про це повідомив посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський.

~

Збитки від окупації Запорізької АЕС перевищили 200 млрд грн, заявив в.о. голови правління АТ "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

Він уточнив, що недоотримана вигода через простій ЗАЕС у 2022 році становить 55 млрд грн, у 2023 році — понад 112 млрд грн.

Остаточну ж суму збитків, завдану пошкодженням обладнання станції, можна буде встановити лише після звільнення ЗАЕС та реальної оцінки всієї заподіяної шкоди.

~

Україна і Велика Британія офіційно запустили технологічний міст UK-Ukraine TechBridge, що сприятиме розвитку українського ІТ-сектору, повідомив Михайло Федоров.

Кім Чен Ин заявив про необхідність змін у Конституції КНДР, щоб визначити Південну Корею «головною ворожою країною». Пхеньян більше не прагнутиме до примирення з Півднем.

У столиці Сомалі Могадішо внаслідок атаки терориста-смертника загинули три людини, ще двоє дістали поранення, — Reuters.

Естонські правоохоронці затримали професора В'ячеслава Морозова, який працював в університеті Тарту. Його підозрюють у шпигунстві на користь росії, — ERR.

~

Латвія створює коаліцію для надання Україні безпілотників, до неї вже долучилися майже 20 держав, — Bloomberg.

За словами міністра оборони Латвії Андріс Спрудс, це озброєння допоможе українським військовим у війні, в якій безпілотники стали важливим елементом бойових дій.



~

Польські перевізники завершили блокування перед пунктами пропуску "Краківець" та "Рава-Руська", рух вантажівок відновлено, — ДПСУ.

Наразі на вʼїзд в Україну перед цими пунктами пропуску очікують майже 700 вантажівок.

~

Володимир Зеленський вперше зустрівся із президентом Руанди Полем Кагаме.

Вони обговорили реалізацію Формули миру.

~

ЄС почав технічні роботи по реалізації пропозицій щодо використання заморожених російських активів в інтересах України.

Про це заявив міністр фінансів Бельгії Вінсент Ван Петтегем на прес-конференції після Ради з економічних і фінансових питань у Брюсселі.

За його словами, Фінансова рада ЄС наразі зосередилася на двох ключових питаннях: макрофінансовій підтримці України та заморожених активах рф, які можна використати в інтересах України.

~

Міністр оборони України Рустем Умєров і його румунський колега Анджел Тилвар обговорили регіональну безпеку й ініціативу з розмінування Чорного моря MCM Black Sea.

Умєров поінформував Тилвара про ситуацію на фронті та висловив Румунії подяку за рішення взяти участь у програмі підготовки пілотів F-16.

~

Зведення Генштабу станом на 18:00 16 січня:

Протягом доби відбулось 85 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 2 ракетних та 13 авіаційних ударів, здійснив 32 обстріли з РСЗВ по позиціях наших військ та населених пунктах.

Авіація Сил оборони завдала ударів по 1 району зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Також силами та засобами ППО України знищено одну керовану авіаційну ракету Х-59.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу, 1 пункту управління та 1 складу боєприпасів рф.

~

Володимир Зеленський провів двосторонні зустрічі на полях Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

З прем’єр-міністром Люксембурга Люком Фріденом обговорили продовження співпраці, конфіскацію заморожених активів агресора.

Президента Сінгапура Тармана Шанмугаратнама Зеленський запросив долучитися до реалізації Формули миру.

~

У Національній поліції заявляють, що відео з російських медіа про нібито постріл у працівника ТЦК під час вручення повісток є фейком.

“Ворог продовжує дискредитаційну кампанію, направлену на розпалювання ворожнечі в українському суспільстві шляхом розповсюдження дезінформації”, — зазначають у поліції та закликають не поширювати інформацію російських медіа та довіряти лише офіційним джерелам.

~

Володимир Зеленський зустрівся з прем’єр-міністром В’єтнаму Фам Минь Чинем.

Політики відзначили важливість активізації двосторонніх відносин.

"Дякую В’єтнаму за підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, а також за гуманітарну допомогу нашій державі", - наголосив президент України.

~

Рух вантажівок через пункт пропуску "Ягодин-Дорогуськ" відновлено.

Оформлення та пропуск через кордон вантажних транспортних засобів в обох напрямках здійснюється у звичайному режимі.

~

Наступне засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" відбудеться 23 січня в онлайн-форматі, заявили в Пентагоні.

~

У Нью-Йорку на Донеччині через масовані обстріли призупинена рятувально-пошукова операція на місці зруйнованого 15 січня під'їзду багатоквартирного будинку.

Роботи відновлять після стабілізації ситуації. Під руїнами, ймовірно, перебувають п'ятеро людей, повідомили в обласній поліції та ДСНС.

~

Президент США Джо Байден запросив лідерів Конгресу в Білий дім для проведення переговорів щодо надання допомоги Україні, повідомляє Politico.

На зустрічі також будуть присутні керівники ключових комітетів, зокрема ті, які очолюють комітети з асигнувань. Зустріч має відбутися в середу.

~

росіяни завдали ударів по центру міста, повідомив мер Харкова Ігор Терехов.

"ДСНС вже працюють на місцях прильотів. Є інформація щодо поранених", - заявив він.

UPD: Голова ОВА Олег Синєгубов повідомив, що внаслідок атаки поранено 4 людини.

Кількість поранених збільшилась до 11, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов

43-річну жінку госпіталізували у тяжкому стані. Ще десять людей — у легкому та середньому станах. росіяни вдарили по житловій інфраструктурі в середмісті Харкова, пошкоджені багатоповерхові будинки.

UPD: На цю хвилину внаслідок ударів рф по середмістю Харкова - 16 постраждалих. 2 жінки - у тяжкому стані.

~

Володимир Зеленський та Анджей Дуда зустрілися у кулуарах Всесвітнього економічного форуму у Давосі, повідомляє PolskieRadio24

"Я запевнив президента Володимира Зеленського, що політика щодо України буде стабільною, це буде політика підтримки весь час", - зазначив Дуда.

~

У росії посадили на шість років полковника "за поганий захист Керченського мосту від БПЛА", — росЗМІ.

Сергію Волкову також заборонили протягом двох років обіймати державні посади. Засудженого визнали винним у перевищенні повноважень, що спричинило тяжкі наслідки. Волков свою провину не визнав.

~

рф влучила у проїжджу частину та у житловий триповерховий будинок, повідомив очільник поліції області Володимир Тимошко.

За його словами, пошкоджена також лікарня навпроти будинку, де було влучання. У медичному закладі було загоряння двох поверхів. Поранених серед персоналу немає, пацієнтів на момент удару не було

Фото опублікувала харківська міськрада.



Кадри ліквідації наслідків удару по центру Харкова

На даний момент на місці все ще працюють пожежники та рятувальники. За попередньою інформацією всього постраждало 17 чоловік.



~

Уряд Естонії планує припинити фінансувати російськомовну освіту в країні. Таллінн хоче перейти повністю до естономовної освіти.

Про це заявила прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас, повідомляє TV3.

"Дійсно те, що написано в конституції: державна мова Естонії є естонською, і кожен має право навчатися естонською мовою", - підкреслила прем'єр-міністр.

~

Президент Франції Емманюель Макрон оголосив , що планує в лютому відвідати Україну, а також анонсував передачу додаткових 40 ракет великої дальності SCALP і "сотні бомб".

~
No War!
«Антенна правды» о войне России против Украины 2022-2024. Оперативные новости без фейков 24/7.    18+
Материал для сайта взят из открытых источников. За содержание текстов и фото администрация сайта ответственности не несет.
Политика конфиденциальности
© info@antena.com.ua 2022-2024